TTO Suzhou (China)


Naar China in oktober 2018

Op 8 oktober vertrokken vijftien leerlingen en twee docenten naar Suzhou in China. Tijdsverschil: in Suzhou is het zes uur later.
De eerste voorbereidingen hebben al plaatsgevonden. En dit zijn de leerlingen:

Image title

Foto's en verslagen bijgewerkt tot en met 18 oktober 10.30 uur. Inmiddels zijn de leerlingen en begeldeiders op de weg terug. Ze worden vandaag rond 13.15 uur bij Sint-Jan verwacht. Voor de foto's van de (voorbereidende) activiteiten klik hier.

De verslagen:

16 oktober., Sam Knubben: Vanochtend stonden we extra vroeg op om onze kamer te versieren voor Famke’s verjaardag. Na haar te hebben gefeliciteerd en onze cadeautjes te hebben gegeven zijn we gaan ontbijten. Na het ontbijt gingen we met de bus naar Silk Street. Daar hadden we vrije tijd en hebben we voor souvenirs gekeken. Na een uurtje gingen we weer met de bus naar Taihu Lake. We hebben toen door het park gelopen en wat foto’s gemaakt. Ook wilden weer een boel Chinezen met ons op de foto. Na de lunch gingen we terug naar de highschool om onze presentaties af te maken en te presenteren. Toen alle presentaties klaar waren vertrokken we weer met de bus naar een Chinees restaurant waar we samen met de directie van de school hebben gegeten.
15 oktober, Famke Dortants: 
Vandaag na het ontbijt mochten we de wekelijkse vlaggenceremonie bijwonen. Hierbij wordt de Chinese vlag en de vlag van de school gehesen, er wordt een speech gehouden, er worden prijzen uitgereikt voor de beste klas en beste leerlingen en het Chinese volkslied wordt afgespeeld. Dit was erg bijzonder om een keer mee te maken. Daarna zijn we naar de tuinen van Suzhou gegaan en hebben vrije tijd gehad. Toen zijn we naar een groot winkelcentrum geweest waar we ook veel vrije tijd hadden gekregen. We zijn daarna met de metro en de tram terug gegaan naar de school, waar het avondeten voor ons klaarstond. Hierna was er een basketbalwedstrijd met de Chinese leerlingen.
14 oktober, Benthe van Beers:
Het weekend: Op vrijdag ging ik met mijn buddy mee naar huis. We zijn bij een Japans restaurant gaan eten en daarna zijn we naar een fontein show gaan kijken. Op zondag was de beste vriendin van mijn buddy jarig dus zijn we naar haar verjaardag gegaan. Eerst gingen we uit eten en daarna zijn we ergens anders een schilderij gaan maken. Op zondag moest mijn buddy deelnemen aan een speaking contest dus heeft de moeder mij meegenomen naar de Suzhou tuinen. Daarna ben ik weer naar school gegaan. Mijn buddy was heel aardig en ik heb het heel leuk gehad!
14 oktober, Thijs de Bontridder:
We zijn in het weekend naar onze buddy's geweest. Mijn eigen buddy was 16 jaar oud, heette Simon en was anderhalve kop kleiner dan ik. Eigenlijk had ik nog 2 buddy's, want ik ben het hele weekend met Job, Max en hun buddy's op pad geweest. Ik heb zelfs in het huis van Jobs buddy Young geslapen.
We hebben echt veel gedaan in de twee dagen dat we daar waren, het kwam er op neer dat ze bang waren dat we ons verveelden. China vind ik verrassend leuk, al is het eten wat minder. Hier is koeienmaag, eendenbloed of een volledige krab (niet uit elkaar gehaald) eten bijvoorbeeld normaal. Het weekend was voor mij in ieder geval het leukste tot nu toe!
13 oktober, Camiel van Birgelen:
Vandaag ging iedereen met zijn buddy leuke activiteiten doen. Omdat we bij de buddy’s thuis waren, hadden we tenminste geen last van die keiharde muziek die ons de afgelopen dagen waker maakte. Mijn buddy en ik gingen eerst ontbijten, er stond heel veel zoete dingen op tafel; zoals donuts. Ook stond er een soort zoet soepje, waarvan ik geen idee had wat het was, zelf kon mijn buddy het ook niet goed uitleggen in het Engels.
Na het ontbijt zijn we weggebracht door zijn ouders naar een plek waar je kan rondlopen (met allemaal oude gebouwen en andere mooie dingen), de naam van de plek was in het Chinees dus die weet ik niet. Daar hebben we rondgelopen voor een paar uur. Er waren veel winkeltjes, mooie traditionele gebouwen & bouwwerken zoals bruggen. Je kon daar allemaal dingen doen, zoals met een bootje varen over een rivier (dat hebben we niet gedaan, het was best wel duur) of luisteren naar een paar mensen die Chinese liedjes aan het zingen waren (dat deden we wel, want luisteren kost geen geld). 
Toen we daar wel het meeste daar  gezien hadden en daar ook lekker gegeten hadden, gingen we met een taxi naar het station, toen zijn we in supervolle trein naar een andere straat gegaan die ook veel winkels bevat en mooi is om rond te lopen.
Uiteindelijk gingen we nog naar een “theater les” van mijn buddy. Het was erg leuk en de leraar was heel aardig.
Daarna zijn we naar mijn buddy’s huis gegaan en vrijwel direct na het avondeten gaan slapen.
13 oktober, Merel Braakhuis: Ik werd om 8.15 gewekt. Het eten stond al klaar op de tafel het waren noedels, stukjes vlees met saus, fruit en groenten. Daarna zijn we naar het pretpark (HB World). Daar waren ik, mijn Buddy, Merel en haar buddy. Toen zijn we in verschillende attracties geweest en hebben we daar middag gegeten. Toen waren we naar een winkel centrum geweest en hebben we geshopt en avond gegeten. En in de avond waren we naar Starbucks gegaan. Op zondag werd ik om 8.30 gewekt om ochtend te eten. Het eten was eigenlijk hetzelfde alleen waren er dumplings bij. Na het eten hadden we een film gekeken. Daarna kwam de hele familie om bij hun middag te eten. Het eten bestond uit groenten, soep, vlees, krab en vis. Ik vond het heel lekker. Daarna had ik mijn tas ingepakt en zijn we naar school gegaan. Dit was mijn weekend.
14 oktober, Joëlle Bussmann:
Dit weekend zijn we naar het gastgezin gegaan. Ik vind het leuker dan verwacht. Het gastgezin was heel erg aardig en zorgden heel goed voor mij. We zijn de eerste dag naar het winkelcentrum gegaan, de tweede dag zijn we een berg op gelopen en daar naar een tempel geweest en hebben we noodles gegeten. Daarna zijn we naar de straat genaamd ping jiang geweest en hebben we Chinese opera bezocht. De dag erna zijn we bij de Pizza hut gaan lunchen en daarna terug naar school gegaan. Ik vond het een hele leuke ervaringen want nu weet ik hoe het er aan toe gaat in een Chinees gezin.
11 oktober, Nina Ahrens
: Om half zeven werden we wakker gemaakt door een of ander rap liedje in een niet bestaande taal. Daarna gingen we ontbijten en toen zijn we naar de art lokalen gegaan. We moesten een mok beschilderen, en eigenlijk deed iedereen maar wat haha. Daarna moesten we gaan naaien, of hoe dat heet. Een soort schilderij maken maar dan met naald en draad. We moesten een kunstwerk van andere mensen afmaken, wat echt zonde was, want niemand kon het dus we verpestten het eigenlijk een beetje. 
Daarna zijn we naar de High school gegaan en hebben we twee lessen gevolgd (ICT en wiskunde). Toen gingen we lunchen en hadden we wat vrije tijd. Ik ben gaan schaken tegen Camiel maar hij is te goed om van te winnen :I
Toen kregen we Chinese les voor wat handige basis dingetjes en gingen we met de bus naar een soort theater. Er was een orkest die echt prachtige Chinese muziek speelde. Veel mensen vonden het saai (waaronder ook de Chinezen want de meeste sliepen lol) maar ik vond het eigenlijk best mooi en leuk.
Toen zijn we gaan eten. Ik vroeg of ik alleen rijst mocht in plaats van alleen het standaard pakket met dingen die ik niet eet (want dat is voedselverspilling, er wordt echt niet normaal veel eten weggegooid door die Chinezen). Maar die vrouw kon geen Chinees haha, met een omweg lukte het wel. Je kon zelf wel nog wat anders opscheppen. Na het eten gingen we werken aan de voorbereiding van de eind-“show” (soort van presentatie) en toen was de dag voorbij.
9 oktober, Isa Gelissen:
We stonden op om half 7 want, er was ineens muziek en de lampen sprongen aan. Daarna gingen we ontbijten en daarna  kregen we een rondleiding door de middelbare & peuterspeelzaal. Om 09.30 was er een korte welkomstceremonie door de vice-directeur. Toen zijn we naar de andere school gegaan (high school). Daarna hadden we lunch met kip, rijst & yoghurt. Eerst kregen we rusttijd, art opdracht en als laatste een presentatie over China en vervolgens gingen we weer terug naar onze eigen campus.
8 oktober, Max Boels: We vertrokken 's ochtends vanaf sintjan in de bus. Daar hebben we genikst, films gekeken (ik tenmisnte) en ander gedoe.
Eenmaal op schiphol moesten we door de security en toen we daar doorheen waren hadden we 2 uur om te niksen en starbucks te drinken.
Toen we op het vliegtuig naar Frankfurt zaten kregen we een broodje die echt vies smaakte, er zat augurk en tsatziki op.
Na een korte vlucht kwamen we aan in Frankfurt waar we Mc Donalds hebben we Mc Donalds gegeten en met de gekke roltrappen gespeeld.
Toen we eindelijk in het vliegtuig mochten kwam ik erachter dat mijn stoel tussen twee dikke venten zat die er niet uitzagen alsof ze me langs lieten gaan als ik naar het toilet moest (ik had gelijk).
Het slapen was raar want het was maar 3 uur donker ofzo en ja dat sloeg nergens op.
Ik heb een paar leuke films gekeken, spelletjes gespeeld, muziek heluisterd en met mensen gepraat dus het was wel leuk.
8 oktober, Colin Coenen: De reis: maandag stapten we bij school om 12:30 uur in de bus en we vertrokken naar Schiphol waar we een lange tijd van te voren aanwezig moesten zijn. Via Schiphol gingen we naar Frankfurt, daar hebben we een tijdje moeten wachten ook omdat de visumcheck heel traag ging bij iedereen. Toen gingen we eindelijk via Frankfurt naar Shanghai. De reis duurde 10 uur, dit was heel saai en het eten was niet heel lekker.


Naar China in oktober 2017

Op 18 oktober vertrekken twintig leerlingen en twee begeleiders naar China. Hieraan gaan natuurlijk heel wat voorbereidingen aan vooraf. Voor de foto's hiervan en het verblijf in China klik hier.
Het tijdsverschil met Beijing: het is daar zes uur later.
Voor het programma klik hier
Vanaf donderdag Is er dagelijks een update van de foto's en de belevenissen in China (zie onder foto). Laatste update: 27 oktober om 21.30 uur.
Verzoek aan de ouders: parkeer vanavond bij het afhalen van uw zoon/dochter uw auto niet aan de kant van de parkeerplaats van Sint-Jan. 

Image title

27 oktober: Om 14.00 uur zijn de leerlingen geland in Frankfurt. Zijn in Brussel en wachten op vertrek daar (koffers inladen, enz.). Verwachte terugkeer in Hoensbroek tussen  21.15 uur en 21.30 uur.
21.30 uur: ze zijn terug, doodmoe maar een geweldige ervaring rijker.

26 oktober, Valerie Willems: Vandaag is de laatste (school) dag voordat we weer met het vliegtuig naar huis gaan. Zoals elke dag verzamelden we in ons vast lokaal en hadden gewacht totdat onze buddy’s ons  kwamen halen om een les te volgen die zij normaal hebben. Wij hadden de les wiskunde gevolgd. 
We moesten de plekken vinden waar we zijn geweest op een map die we hadden gekregen. En daarna opschrijven hoeveel graden het van iets af was.  Toen we klaar daarmee waren moesten sommige het voorlezen voor de klas ( waar onder ik). Daarna hadden we american football les. Ik vond het heel erg leuk om te doen.  Toen de les was afgelopen hadden we voor het laast in de kantine gegeten. 
Na de pauze hadden we tai chi les, ik vond het niet heel interessant omdat het vrij langzaam ging. Daarna zijn we naar het computer lokaal gegaan om aan onze presentaties te werken voor the fore well ceremony. Ik zat in een groepje met iris a Timo en luca en als onze buddy’s . Toen was we daar klaar waren was het ijs om voor alle ouders van onze buddy’s en zij zelf te presenteren en sommige hadden zelf nog een optreden. Zoals mijn buddy Cherry die samen met de buddy van Dannique ging dansen. Als laats van de dag zijn we in de kantine allemaal eten gaan maken zoals : mooncakes  en dumplings. Die we later met z’n alle hebben gegeten als avond eten. Later die avond ben ik nog met een groepje naar buiten gegaan en hebben we wat  spelletjes met de buddy’s gedaan. En toen was het tijd om mijn koffer in te pakken om morgen weer naar Nederland te gaan. Ik heb een geweldige tijd hier gehad en was zeer gelukkig bij mijn ‘familie’.

26 oktober, Iris Ahrens: vandaag begonnen we de dag om 6:15. Samen zaten we aan t ontbijt, ik kreeg meloen en een crossaintje en mijn buddy zat aan de noodel soep.  Om 7:15 vertrokken vanuit de flat naar school met de public bike, veel te kleine fietsjes. Het verkeer in Beijing is erg gevaarlijk met oversteken, je moet daarom echt goed uitkijken. Als eerste ging ik met Cathy (mijn buddy) mee naar haar les, wiskunde. Beetje raar was t wel, als enige 'vreemde' in een klas chinezen die je raar aankijken. Wiskunde is in China niet heel anders dan in Nederland. Na deze les van 40 minuten liepen we naar de gymzaal om rugby te spelen, we kregen die schouderdingen om en een heeel groot T-shirt. Zag erg raar uit eigenlijk. Hierna was de lunch. Ze hadden chocolade broodjes😍😍 hierna liepen we naar de danszaal om Tai Chi te oefenen. Dit was erg lachwekkend en saai. Ik dacht dus dat het een soort vechtsport was maar t is meer n soort yoga. Hierna gingen we presentaties voorbereiden voor de afscheidsceremony. Dit was echt een complete chaos met die chinezen. Vervolgens was er een korte toespraak van mensen en gaven de groepen presentaties. Na een lange dag hebben we nog dumplings en chinese koekjes gemaakt met de hele groep en de ouders van de chinezen. Ik ben met evelien, noa en de buddies hierna nog lekker bij McDonalds gaan eten. Was zeker een geslaagde, laatste dag. Nu even koffer inpakken en morgen vroeg opstaan!

26 oktober, Chayenne de Wit: Vandaag hadden we weer school, net zo als gisteren. We verzamelden in het vaste lokaal om 7:45 en hebben gewacht op onze buddies om ons op te halen voor de eerste les. We hadden met een normale wiskunde les meegedaan. In de les begon iemand met een vliegtuigje te gooien en snel kwamen meerdere vliegtuigjes de lucht in. Het was erg grappig en heeft de saaie normale les iets leuker gemaakt. 
Daarna zijn we American Football gaan spelen. Het was heel leuk. We begonnen met een paar warmups en toen hadden we geoefend met gooien en vangen. Toen zijn we in twee teams verdeeld en hadden meer geoefend met verdedigen en punten scoren. Ik was de quarterback van mijn team en had dus de bal gegooid naar mijn teamgenoten om te winnen. Na de lunch hadden we Tai Chi. Tai Chi is een soort van kungfu maar veel rustiger en langzamer. Daarna begon de farewell ceremonie. Er werd eerst een speech gehouden over de hele uitwisseling en daarna hadden verschillende groepjes presentaties over China. Mijn groepje had een presentatie over eten in China. Vervolgens lieten sommige leerlingen hun talenten zien op de piano, muziek en vecht sporten. 
Na de talenten show hebben we met alle buddies en families samen eten gemaakt op school en gegeten. Daarna ben ik naar huis gelopen met mijn buddy en heb ik mijn koffer klaar gemaakt voor de volgende ochtend. 
Nu lekker slapen en morgen weer naar Nederland.

24 oktober, Evelien Wassen: Vandaag hadden we weer school, net als gister. We begonnen de dag met traditionele Chinese muziek. De docent liet ons een heel oud instrument zien van wel 3000 jaar oud. Het leek een beetje op een gitaar en sommigen hebben er ook op gespeeld. Daarna hadden we Chinese calligrafie, wat ik al heel lang wilde doen. We hebben het woord auto leren schrijven en er werd verteld dat je het op verschillende manieren kon schrijven. Je hebt verschillende handschriften maar over het algemeen kan iedereen het wel lezen. We mochten met een kwast en inkt zelf het woord tekenen. Eerst op oefenpapier en daarna op echt papier. Het was heel leuk en de docent zei dat ik het goed kon. Daarna hadden we tafel tennis en iedereen mocht tegen elkaar. Eerst werd alles uitgelegd en toen mochten we zelf spelen. Na het tafel tenissen hadden we Aikido waar we een heel pak aan moesten doen met band en al. We kregen uitleg over welke zwaarden en hoe je ze moest gebruiken. Als de scheidsrechter iets riep moest je een bepaald iets doen. Zoals buigen of recht staan. Uit respect buig je voor en na elk gevecht. Er was ook een bepaalde manier waarop je het zwaard moest vasthouden en toen gingen we tegen elkaar vechten. Als laatste hadden we fashion design, dat ging over traditionele Chinese kleding. We mochten zelf onze eigen kleding ontwerpen en dat was heel leuk. Na school ben ik met de bus naar huis gegaan en zijn we gaan uiteten. Ik heb typische Roast Duck gegeten en het was heerlijk. Daarna gingen we nog naar een park waar er mensen aan het dansen en met tollen aan het spelen waren. Heel veel chinezen wilden met me op de foto omdat ik wit ben. Dit was een leuke dag die ik niet snel zal vergeten!

24 oktober. Dannique Welters: Vandaag was weer een gewone schooldag, we stonden op tijd op om te ontbijten en naar school te lopen. Toen we op school kwamen, was het heel leuk om iedereen weer te zien. Het duurde even, maar na een tijdje kwam er iemand binnen die ons een presentatie gaf over traditionele muziek. Daarna liepen we met de hele klas naar een ander lokaal waar we een les Chinese kalligrafie kregen, dit was heel leuk. We leerden het woord auto, China en Nederland schrijven met inkt en een kwast. Daarna gingen we naar de gymzaal waar we een les tafeltennis kregen. Het duurde niet lang, maar het was wel leuk. Toen hadden we pauze, we aten kantine eten. Na de pauze kregen we in de gymzaal een les aikido. We leerden eerst de technieken en daarna gingen we tegen elkaar ‘vechten’. Daarna kregen we een ballon op onze helm en je moest proberen de ballon van elkaars helm af te slaan. De winnaars kregen een t-shirt. Daarna hadden we nog een les fashion design. Ik ging samen met twee anderen naar huis en daar aten we pizza. Het was weer een leuke dag!

23 oktober, Dries van Heeswijk: Vandaag hebben ik en mijn buddy een leuke dag gehad. We zijn vroeg opgestaan en begonnen meteen met een heerlijk ontbijt; Dumplings! Nadat we even samen flink hebben gesmuld,maakten we ons klaar voor een lange, maar wel leuke schooldag. We wandelden gezellig samen naar school en hadden een kort gesprekje. Op school begonnen we met een les over de cultuur van de verboden stad, en hadden vervolgens een leuke les waarin we een mannetje maakten door touwtjes aan elkaar te knopen en branden. Toen hadden we een heerlijke Chinese lunch. Toen we alles op hadden,gingen we naar buiten en speelden een leuk potje voetbal, voordat we ook nog echte voetballes kregen. Toen gingen we in een grote zaal zitten en kregen we een presentatie over opera. Eerst werden er meiden uitgekozen die gekleed werden als jongere volwassenen. Daarna werden er 3 jongens uitgekozen om hun echte vechtskills te laten zien (Wu-Shu met een stok) en daarna werden ik en Dannique naar het podium gebracht om geschminkt te worden als hoe mensen worden geschilderd in een echte Chinese opera. Het zag er, uhm, 'speciaal' uit. Toen hadden we twee presentaties over Nederland. Ze waren leuk, maar omdat wij allemaal al uit Nederland komen weten wij daar natuurlijk alles van. Vervolgens gingen ik en mijn buddy naar huis en hij ging huiswerk maken. Ik wist dat dat het juiste moment was en ik pakte mijn kans om snel wat snacks te graaien uit mijn koffer. Toen hij klaar was rustten we even uit en gingen we eten. We aten bij een chinees BBQ restaurant. Het eten was HEERLIJK! Toen we klaar waren gingen we snel naar Bird's Nest. Dat heet zo omdat het gebouw er heel erg uit ziet als een vogelnest. Dat was het moment dat mijn buddy's moeder besloot haar opslag te vullen met foto's van mij voor Bird's Nest. Het was heel leuk, en we waren allemaal al heel moe, dus we gingen snel naar huis om wat lekker te slapen. Ik hoop dat morgen weer zo'n leuke dag wordt!                             

23 oktober, Siem Henderickx: Vandaag hadden we als eerste een les over de Verboden Stad. Er werd allemaal informatie verteld over de verschillende soorten ruimtes en gebouwen. Hierna kregen we een les over de 'Art of the Chinese rope'. We moesten met touw een poppetje maken. Toen deze les was afgelopen, hadden we de vlaggenceremonie. Iedereen moest in rijen van 2 gaan staan en er werd iets verteld waarna de vlag werd gehesen. Na de vlaggenceremonie hadden muziekles, lunch en daarna een voetballes. We moesten wat oefeningen doen waarna we een wedstrijdje speelden. Na de pauze kregen we een les over de 'Beijing Opera'. Hierna werd een presentatie gegeven over de Nederlandse cultuur voor de Chinezen. 's Avonds zijn we nog even buiten geweest.

22 oktober, Kevin Koorneef: Vandaag ben ik met mijn buddy en zijn vader naar Tiantan (Temple of Heaven) geweest. We zijn daar naar de Echo Wall, Altar of Prayer for Good Harvests geweest. Mijn buddy vertelde over van alles. Over hoe oud sommige bomen waren bijvoorbeeld. Het was er mooi, maar wel druk. Daarna zijn we naar Longtan park gegaan. Daar hebben we wat gegeten. Na het eten hebben we in het park gewandeld. Het park is erg groot en we hebben maar een klein deel gezien. Ze hebben over de bloemen daar verteld. Daarna zijn we weer terug naar het huis gegaan en hebben daar wat gegeten. Later ben ik met mijn buddy en zijn vriend gaan basketballen. Het was weer een leuke dag.

22 oktober, Luca Mertens: Vandaag hadden we een dagje voor onszelf met het gastgezin. Na lekker te hebben ontbeten, zijn we naar het metrostation gegaan. De metro's gingen heel snel en het duurde ook niet lang voordat we op onze bestemming waren. Toen we aankwamen, gingen we naar het park toe. In een grote groep waren er veel mensen aan het zingen en tussendoor zaten mensen te dansen en met linten te zwaaien. Het was heel erg leuk en mooi, totdat ik een foto wilde maken en ik mijn evenwicht verloor en in het water viel. Maar gelukkig waren de gastouders en de buddy heel behulpzaam en zodra ik weer droog was, gingen we naar groot, oud en druk gebied in Beijing met veel winkels. Ik heb een paar souvinirs gekocht. Toen we klaar waren, heb ik heerlijke Peking Eend gegeten samen met het gezin, de opa, de oma en de tante.

22 oktober, Djayro du Long: Ik ben vandaag de dag begonnen met een lekker ontbijt. Het ontbijt was een of ander deegje met daarin sla en wat zoutige chipjes erop. Het was heerlijk. Daarna zijn we met de fiets naar een tempel gegaan. Het was een hele grote tempel met een soort park. In het park was van alles en nog wat te zien. In het park stonden ook veel mooie en oude bomen. Er waren ook veel mensen die aan het sporten waren of die samen muziek zaten te maken. Er hing een leuke sfeer. Daarna zijn we verder de tempel ingelopen en waren er diverse gebouwen om te bezichtigen. Ook stond er overal uitleg over wat dingen waren. Nadat we de tempel uit zijn gegaan gingen we met de metro een stukje verder door Beijing. Toen we bij het andere metrostation waren liepen we verder en gingen we naar een Confucian Temple. Hier waren ook diverse gebouwen te zien. Er stonden hier ook veel oude bomen. Deze tempel was ook heel mooi. Daarna zijn we even gaan lunchen bij McDonalds. Ook dit was weer lekker. Na de lunch zijn we even door een klein stukje Beijing gaan fietsen. We waren bij een plein met twee gebouwen gestopt. In een gebouw zat een bel en in de andere zat een trommel. De bel was voor de ochtend en de trommel voor de avond. Daarna stopten we bij een winkelstraatje. Hier hebben we even rondgeneusd. Daarna gingen we weer verder met de fiets. Ik heb diverse oude Chinese huisjes gezien. Ook zijn we naar een meer gegaan en hebben we hier wat foto’s gemaakt. Daarna gingen we naar nog een soort park. In het park stond een hoge berg met daarop een tempel. We zijn de berg opgegaan en we hebben foto’s gemaakt van het uitzicht. Je kon vanaf deze berg over heel Beijing kijken. Ik heb de Verboden Stad gezien en nog andere dingen vanaf dit punt. Daarna zijn we met de bus weer naar het metrostation gegaan en zijn we met de metro weer terug gegaan. Toen hadden we weer een fiets gepakt en zijn we naar een restaurant gefietst. Hier heb ik ook diverse lekkere dingen gegeten. Daarna was het al laat en tijd om naar huis te gaan met de fiets. Toen heb ik me even gedoucht en mijn tanden gepoetst en ben ik op bed gaan liggen. Dit was even in het kort mijn dag. Het was een leuke dag om nooit te vergeten!

21 en 22 oktober: de leerlingen zijn deze twee dagen in de gastgezinnen.

21 oktober, Iris Timmermans: Vandaag gingen we naar de Chinese muur het was ongeveer anderhalf uur met de bus. Tijdens de busreis kon je de stad beter zien. Vlak voordat we er waren veranderde het landschap van vlak naar bergachtig. Toen we er waren had je niet veel uitzicht omdat er nog veel mist was later op de dag trok dit gelukkig weg zodat je alles goed kon zien. We mochten de muur op eigen tempo oplopen. Het was niet heel zwaar. Onderweg vroegen Chinezen, maar ook vooral Afrikanen om samen opende foto te gaan. Eenmaal op de top was het uitzicht mooi en kon je ook andere delen van de muur zien. Naar beneden wandelen was nog best zwaar. Rond 2 uur zijn we met de bus naar de school vertrokken, daar aangekomen zijn we met de buddy mee naar huis gelopen. We moesten ons klaarmaken om naar the Temple of Heaven park te gaan. We gingen er met een andere buddy en zijn gezin naartoe. Het was er best mooi. Daarna zijn we naar het bekendste geroosterde eenden restaurant gegaan. We waren met 14 mensen in totaal en kregen een eigen ruimte om te eten. De meeste dingen die we kregen waren lekker alleen de eenden flippers waren niet lekker. Chinezen praten altijd heel hard en allemaal door mekaar tijdens het eten, gelukkig was de bovenbuurvrouw erbij en zij heeft 6 jaar in Engeland gewoond en vertaalde veel voor ons want de ouders kunnen helemaal geen Engels spreken. De mannen dronken heel veel wijn tijdens het eten en gelukkig reden de vrouwen in de auto op weg naar huis. Het was een leuke dag!

21 oktober, Floor Jorritsma: We zijn vandaag naar ‘the great wall’ geweest met de bus, het duurde ongeveer anderhalf uur om daar te komen. Eenmaal daar aangekomen mocht iedereen in eigen tempo, zo ver als je wilde, de muur oplopen. Het was zwaar om de muur op te lopen maar het is gelukt! Het was zeker de moeite waard door het mooie uitzicht! We hebben veel foto’s gemaakt alleen jammer dat het een beetje mistig was. We moesten onze eigen lunch meenemen, ik had een sandwich met tonijnsalade en dat was erg lekker! Rond 2 uur zijn we weer richting school vertrokken, toen we op school waren aangekomen gingen we mee met onze eigen buddies naar huis om in de avond en morgen de hele dag iets leuks te gaan doen met onze buddies en hun familie. Ik ben na school eerst een halfuurtje thuis geweest, daarna ben ik met mijn buddy, haar moeder en broertje en de nicht van mijn buddy met haar familie naar de ‘Sicha Lake’ geweest met de metro, hier moesten de tassen door een scan en kregen wij een check met een soort röntgenapparaatje om te kijken of we niks gevaarlijks bij ons hadden, dat had ik niet verwacht, maar is dus wel erg veilig. Toen we daar aankwamen hebben we eerst wat rondgewandeld en daarna zijn we gaan eten, de meeste dingen waren erg lekker. Voordat we weer naar huis gingen zijn we met een bootje rond het meertje gevaren, dit was erg mooi! De nicht van mijn buddy kon goed Engels dus daar heb ik wat meer mee kunnen praten dus dat was fijn! Het was een leuke dag en ik hoop dat het morgen weer zo leuk wordt!

20 oktober, Timo Pelzers: Vandaag zijn we met onze buddies naar de Nederlandse ambassade gegaan, waar we uitleg kregen over de ambassade. Daarna konden we nog vragen stellen en een kopje thee of koffie drinken. Toen we klaar waren bij de ambassade gingen we weer terug naar school, waar we een chinese verf les kregen. De lerares liet ons zien hoe we een krab konden verven in het water met planten en vissen eromheen. Daarna kregen we uitleg over de cultuur van de Chinese Muur, wat ik best wel interessant vond. Ook deden we een korte quiz. Toen dat gedaan was gingen we hockeyen tegen chinese leerlingen, helaas hebben we dat niet gewonnen. Hierna gingen Joost, Joost’s buddy, mijn buddy en ik samen dumplings maken en eten, wat ik best wel leuk (maar moeilijk) en lekker vond.

20 oktober, Joost Claessens: Vandaag zijn we met onze buddies naar de bus naar de Nederlandse ambassade gegaan. Daar hebben samen met een andere nederlandse school een uitleg gehad over de ambassade, wat de ambassade allemaal doet, en wat het contact is tussen de Chinese en de Nederlandse overheid is. Daarna zijn we met de bus weer terug naar de school gegaan, en daar hebben we toen geluncht. Na de te lunch hebben we een aantal lessen gevolgd; we begonnen met het maken van chinese tekeningen. We hebben onder andere krabben en bloemen getekend. De volgende les ging over de Chinese Muur: over de lengte, de geschiedenis en waarom de Chinese muur gebouwd is. Vervolgens hebben we tegen Chinese scholieren een hockey wedstrijd gespeeld, die hebben we niet gewonnen... Na de hockeyles zat de schooldag er al weer op en gingen we samen met onze buddies weer naar huis. Veel mensen hebben samen met hun buddies en de buddies van andere leerlingen iets afgesproken. Ik heb met Timo en zijn buddy samen dumplings gemaakt.

19 oktober, Veerle Boesten, mijn stukje: vandaag zijn we aangekomen in Beijing. Nadat we aankwamen, zijn we vertrokken naar de school waar we onze buddies hebben ontmoet. Na deze ontmoeting, hebben we een rondleiding door de school gekregen. Daarna hadden we lunch in de kantine. Vervolgens hebben we een spel uitgelegd gekregen en gespeeld en als laatste hebben we een pianoles gehad waar we een kort melodietje geleerd kregen.

18 oktober: we zijn vertrokken voor een lange reis; 19 oktober: om 02.45 uur (Nederlandse tijd) geland na een voorspoedige vlucht.

Naar China in november 2016
De voorbereidingen zijn gestart. 

Image title

Het tijdsverschil met Beijing: het is daar zeven uur later.
Voor het programma klik hier
Dagelijks is er een update van de  belevenissen in China en de foto's
Laatste update 2 december om 08.00 uur.

Naar China in mei 2016
Vanmorgen (5 mei) is een groep tto-3 leerlingen met een bus naar vliegveld Düsseldorf vertrokken om van daar te vliegen naar Beijing in China. In het kader van een uitwisselingsproject bezoeken de leerlingen daar de Beijing No. 9 Middle school. In het najaar bezoeken de Chinese leerlingen Sint-Jan.
Voor het programma klik Program Beijing

Dagelijks is er een update van belevenissen in China en de foto's en ook een filmpje en nog een filmpje
De leerlingen zijn vandaag (14 mei) rond 14.00 uur geland in Düsseldorf.
Image title
Allerlaatste update: 31 mei 09:30 uur.© Sint-Janscollege 2015.