Vragen en antwoorden


Samen met mijn vriendjes wil ik naar Sint-Jan. Worden we allemaal toegelaten?
Dat ligt aan het advies dat je van je meester of juffrouw krijgt. Als dat advies havo of hoger is, dan word je meestal wel toegelaten.

Als ik een advies vmbo-t/havo heb, kan ik dan niet naar Sint-Jan?
Dan lezen we eerst goed alle informatie die we van jouw basisschool over jou hebben gekregen en praten dan ook nog met jouw meester of juffrouw. Het kan zijn dat we daarna besluiten om jou toch te laten.

Als we worden toegelaten, komen we dan ook samen in de klas?
Dat ligt eraan. Soms vind je meester of juffrouw het niet verstandig, als jullie allemaal samen in een klas komen. Ook ligt het aan het advies, er zijn verschillende brugklassen.

Welke brugklassen zijn er eigenlijk op Sint-Jan?
Er zijn brugklassen havo, vwo(/havo), tto-atheneum en tto-gymnasium.

Kan ik zelf kiezen in welke brugklas ik geplaatst word?
Nee, de plaatsing in een brugklas wordt door jouw advies bepaald.
Krijg je een advies havo, dan word je meestal in een havobrugklas geplaatst, soms in een vwo(/havo)brugklas. Bij een advies vwo kun je kiezen tussen de vwo(/havo)brugklas, tto-atheneum en tto-gymnasium.

Waarom zijn er zoveel verschillende brugklassen?
We willen leerlingen zo goed mogelijk lesgeven op het niveau dat het beste bij hen past.

Wat is het verschil tussen atheneum en gymnasium?
In het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) zijn twee richtingen: atheneum en gymnasium. Het grootste verschil is dat je op het gymnasium twee extra vakken krijgt, Latijn en Grieks.

Ik hoor van sommige kinderen op Sint-Jan dat ze TTO doen. Wat is dat?
TTO staat voor TweeTalig Onderwijs. Op Sint-Jan is deze tweede taal Engels.Heb je een advies vwo en kies je voor TTO, dan krijg je in de brugklas bijna al je lessen in het Engels, de boeken zijn Engelstalig en er wordt heel veel Engels in de les gesproken.

Hoe lang duurt TTO?

TTO stopt niet na de derde klas maar duurt tot en met de zesde klas vwo. In het laatste jaar doe je dan een examen. De uitslag van dit examen geldt wereldwijd.

Ik krijg van mijn juffrouw een advies havo. Toch wil ik graag TTO doen. Kan dat?
Nee, je kunt geen TTO doen want daarvoor heb je een advies vwo nodig, soms vwo(/havo). Maar op de havo kun je wel kiezen voor versterkt Engels. Je krijgt dan twee lessen Engels extra per week 

Ik hoor leerlingen wel eens praten over het Inventorium op Sint-Jan. Wat is dat eigenlijk?
Dit is een ruimte waar je kunt werken met bijv. een 3D-printer en een lasersnijder. Ook is er een ruimte waar je kunt opnemen (videocamera) en monteren van de beelden die je hebt gemaakt. En natuurlijk nog veel meer. Ga er eens kijken tijdens de Open dag.

  © Sint-Janscollege 2015.